Nieuwe koek voor High Tea en Toetenbuffet

Ik hou van simpele recepten voor gerechten met bijzonder mondgevoel en gelaagde smaken. Ik scheid liever geen eieren en gebruik ze graag in zijn geheel. Verder mix ik t liefste alles in een keer. Dit is mijn nieuwste vondst. Ik hou van de fluweelzachte structuur van rozenbotteljam in mijn mond. Ook de zure wrange zoete smaak is heerlijk. Frangipane is een klassiek amandelprutje met citroen. Fris en zalvig tegelijk. De koek onderop is eigenlijk een koekjes recept waar ik maanzaad aan heb toegevoegd. Ook maanzaad is bijzonder qua smaak en prettig om op te kauwen. Wat je over hebt van het koekjesdeeg kan je invriezen of koekjes van bakken tegelijk met de taart.
Hierbij het recept:
(Alle ingredienten op kamertemperatuur)
Koek:
125 gram boter
180 gram suiker
1 ei
200 gram bloem
Snuf bakpoeder
Snuf zout
Frangipane:
100 gram suiker
100 gram boter
100 gram blanke amandelen ( mag grof of heel als je de magimix gebruikt, anders amandelmeel)
1 ei
Snuf zout
Schil van een citroen
Jam, mag ook iedere andere soort zijn maar ik vind rozenbottel het lekkerste
Bereiding:
Kneed de ingredienten van de koek. Door de warmte van je handen onstaat er een zacht deeg. Bekleed een springvorm en beboter de randen. Druk met je handen het deeg in de vorm. Zorg dat de laag dun is. Enkele milimeters. Prik er gaatjes in en zet de bodem in de koelkast. Van de rest maak ik graag een rol en pak deze in plastic. Ook deze koel ik terug. Mag ook in de vriezer.
Zet de oven op 180 graden. Mix de ingredienten van de frangipane in de mixer. Bak de bodem in de oven in 10 minuten halfgaar. De koekjes kunnen er dan eventueel ook in. Haal de bodem uit de oven en eventueel de koekjes. Leg lepeltjes jam op de bodem. Voeg daarover de frangipane toe. Bak nog 20 minuten.
Even afkoelen en in stukken snijden.

Comments are closed.